onsdag den 25. marts 2009

Nej, det er ikke sødt eller cool!

Advarsel: Har du konstant overtræk på din konto, vil du formentlig blive stødt. Men læs med alligevel for det er sundt at få sandheden at vide.

Okay, lad mig slå fast med det samme: dine penge er dine penge, og ingen anden skal bestemme, hvad du bruger dem på. MEN, det er på ingen måde sødt eller cool at have et kæmpe overtræk, fordi man bare måtte have den fine kjole til 3000kr og så var nødt til købe stilletter til endnu 3000kr, fordi man ikke lige havde nogle, der matchede. Jeg synes generelt, jeg møder en holdning til penge der ikke er særlig ansvarlig (ja bankerne er ikke selv for gode for tiden). Det kan være meget godt med en kassekredit, hvis der dukker noget uforudset op, men hvis den bliver brugt hver måned, har du et overforbrug, og hvad gør du så når der kommer rigtige uforudsete udgifter?

Grunden, til jeg skriver dette indlæg nu, er fordi jeg lige fik læst Cosutmes klumme "Miss Costume," som vist nok handler om moralske tømmermænd. Det er lige meget, der stod nemlig noget langt værre: Miss Costume fortæller om, at hun har planlagt, hvad hun skal have på til en fest: en kjole fra Herve Leger og sko fra Marni. Senere skriver hun om alle de forfærdelige ting der er sket til festen, hun var blandt andet kommet til at råbe, at hun havde minus 43.000kr på kontoen. Kære Miss Costume, hvis du har minus 43.000kr på kontoen, bør du overveje om du har råd til kjoler fra Herve Leger og Marnisko. For det er ret sørgeligt ikke have styr på sine penge. Det er ikke kikset på den søde måde, det er dumt på den uansvarlige måde. Og det er ikke tarveligt af banken, når den ikke vil bevillige et overstræk, for det er BANKENS penge!

Jeg har intet imod folk bruger mange penge på designertøj, så længe de har råd til. Jeg synes det er fint at købe et par sko og så leve af havregrød resten af måneden. Men det er ikke cool, hvis man ikke kan leve efter evne. Du falder ikke død om, hvis du ikke får det par sko, (hvis du gør bør du søge læge), som du ikke har råd til. Jeg er så træt og medier og veninder, der bekræfter hinanden i, at det er okay at have overtræk, det er endda lidt fedt, fordi man er så vild med mode, at man er nødt til at købe alle de ting. Det hænger bare ikke sådan sammen, nærmest tværimod. Hvis man ikke kan købe alt det man vil, sætter det fantasien i gang og man bliver mere kreativ. Du kommer til at tænke mere over, hvad du kan, med det du har, og du får så fuld ydnyttelse af de penge, du har givet ud, i stedet for at tøjet bare hænger i skabet.
Tænk dig nu om, hvordan du bruger dine penge. Det ville da være surt ikke at kunne bruge nogen overhoved, fordi banken har sagt stop. Og gode veninder hjælper ikke med dårlige unskyldninger til at købe ting, men kommer med opbakning, så man ikke bruger flere penge, end man har. Lad nu vær med at idealisere overforbruget, det er sørgeligt. Vær en stærk og cool kvinde, der har råd til det hun ejer og ikke skal skjule køb og tænke på overtræk!

PS. Jeg håber ikke, det blev for rodet. Kommentarer er velkommen

PPS. Ja, jeg er lidt bitter i dag, men jeg er syg og har været til en eksamen, der ikke gik så godt.

11 kommentarer:

 1. I hear you - kaster også lidt op over den idylliseing og ironisering over manglende evne til at styre sit personlige forbrug, som man møder mange steder - for det er egentlig bare ret så patetisk....
  /Maria

  SvarSlet
 2. Fuldstændig enig. Er træt af at høre folk der nærmest "praler" med at de har overtræk. Det viser jo bare at man slet ikke har styr på sig selv:)

  SvarSlet
 3. Åh Vibeke, nogle gange er vi alt for ens. Two minds, one thought. Du har så ret. Da jeg læste miss costume blev jeg provokeret helt vildt. Dit indlæg ridser alt det op, som jeg tænker på for tiden. Jeg elsker at have styr på min økonomi.. Det er fedt at have styr på sin økonomi!

  SvarSlet
 4. Ked af at høre at din eksamen ikke gik så godt. Håber dit "galde"-indlæg hjælper lidt.. :)

  SvarSlet
 5. Hørt hørt! Og det er iøvrigt også derfor, at jeg ikke kan holde Shopaholic-bøgerne ud... jeg hader, at de normaliserer / glamouriserer overforbrug!

  Jeg er ked af at høre det med eksamen, iøvrigt

  mvh
  Mette

  SvarSlet
 6. kan bare sige, jeg er fuldstændig enig

  SvarSlet
 7. Åh, hvor fedt at jeg ikke er den eneste, der har det på denne måde! Sejt med nogle kvinder, der har styr på deres økonomi og tager ansvar! Det var lige det, jeg havde brug for :)

  @ Maria: Patetisk er lige netop ordet, tak!
  @ Line: Ja, det er noget mærkeligt noget at prale med ens dårlige sider, så hellere de gode.
  @ Kia: Great minds think alike ;)
  @ Mette: Jeg har heller aldrig forstået de bøger.

  Forresten synes jeg, tanken om den fiktive klummeskribent med minus på kontoen bliver mere og mere fjollet.

  - Vibeke

  SvarSlet
 8. Hvor er det skønt at læse dette indlæg... Somme tider tror man verden er ved at gå af lave, og så er det god at læse noget fornuft!
  Shopaholic bøgerne giver mig totalt stress. Jeg fatter ikke, hvordan hovedpersonen kan slippe afsted med ikke at lære af sine fejl igennem så mange bøger.
  Jeg frygter endnu mere for filmen.
  Læste på en anden blog (husker ikke hvilken) at dit indlæg havde inspireret til et visa electron. Jeg har også et og jeg elsker det! Jeg ved altid præcis hvor mange penge der er derpå!

  SvarSlet
 9. Jeg sidder og bliver helt... urolig. Ved ikke helt hvordan jeg skal beskrive min følelse. Synes det er SÅ fedt at læse det her indlæg. Du sætter ord på mine følelser.

  Har selv en veninde, der ikke ser noget problem i et overtræk på flere tusinde kroner og overhører når hendes bank truer hende med at inddrage hendes kort, så har også oplevet det du beskriver, på tæt hold. Tusind tak fordi du sætter ord på mine følelser. :)

  Er det okay jeg kopierer det til min egen blog? Selvfølgelig med kildehenvisning? Det her skal helt bestemt foreviges!

  Mvh. Trisse
  Korngaard.blogspot.com

  SvarSlet
 10. Hej Trisse.

  Du skal være velkommen til at låne indlægget :) Jeg er glad for du kan bruge mit det, og jeg håber din veninde for styr på det.

  - Vibeke

  SvarSlet
 11. Super indlæg! Fedt at skrive det på en modeblog, når modeblogs generelt er ved at vinde så meget frem. Og bare endnu mere sejt at du (og i) er så gode til at ligne en million i H&M tøj, hvem behøver så de store mærker.

  SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.