torsdag den 14. januar 2010

Hårfarve og pandehår

Mit hår er ret kedeligt, som det er nu. Egentlig har jeg mest lyst til at farve det. Ikke så voldsomt, bare lidt mørkere, så det ikke er så leverpostejsfarvet. Problemet er bare, at jeg også har rigtig lidt lyst til at farve det. Hårfarve indeholder en masse grimme ting. Det kan give nogle alvorlige allergiske reaktioner, visse stoffer i hårfarve er mistænkt for at give blære- og blodkræft, og andre igen er bevist hormonforstyrrende. Og så er lysten til hårfarve meget lille.

Men nogle gange dukker den alligevel op, så nu har jeg besluttet mig for at finde den mildeste hårfarve, og så udfra den beslutte mig for, om det er værd at farve håret. Jeg vil gerne dele det, jeg har fundet ud af indtil videre med jer. For det første er det bedst med en skyllefarve. Det giver jo fin mening, skyllefarve lægger sig oven på hårstrået, hvor permanent hårfarve trænger ind i hårstrået, og der skal der flere kemikalier til.

Mht allergi er er det selve farvestofferne, som kan udløse en allergisk reaktion. De to værste er p-phenylendiamin (pPD) og m-aminophenol, så produkter med dem vil jeg helt sikkert undgå. Mmkring 5,3% er dem, der farver hår får en allergisk reaktion. Henna giver meget sjældent allergiske reaktioner, MEN det er langt fra alt Henna, der er rent - en del er blandet op med fx pPD og så er det jo en anden sag. Her skal man også være opmærksom på, at man generekt har større en risiko, hvis man engang har haft en midlertidig hennatatovering. Med Henna skal man også være opmærksom på produkter, der indeholder lawsone (ikke det samme som Lawsonia Inermis ) da dette er mistænkt for at give kræft.

Derudover er der dokumenteret en hormonforstyrrende effekt ved farvestoffet Resorcinol. Der skal stå "Indeholder Resorcinol" på hårfarven, hvis det er tilfældet. Det er et ofte anvendt farvestof i hårfarve, så det er nok en god idé at være kigge efter det.

Det var alt det kedelige, men jeg faldt også over en test fra 2007 udført af Tænk, hvor de kom frem til, at Herbal Hair Color – Color Cream fra Logona var næsten fri for skadeligestoffer og gav desuden en fint resultat. Så nu overvejer jeg stærkt, om jeg skal prøve den. Er der nogen der kender den og har erfaringer med den? Eller kender du en anden god og ikke så skadelig hårfarve?


Billede fra organicbeautyworld.com.au

Noget andet, der helt sikkert ikke er skadeligt, er pandehår. Jeg har overvejet en del år nu. Solsikken har jublet, hver gang jeg har snakket om det, og kæresten siger, at det jo vokser ud igen (han gider vist ikke høre så meget om det mere). Og det er da også lidt fjollet at gå og overveje det så lang tid, når nu det er så realtivt nemt at finde ud af. Hvis det ikke klæder mig, vokser det jo ud igen, og så skal jeg aldrig mere spekulere, om der ville være mig. Så jeg har besluttet mig at få pandehår, jeg skal bare lige finde en frisør. Så må vi se, om jeg også tager mig sammen og farver håret.

Links:

14 kommentarer:

 1. Jeg har altid farvet mit hår selv og i perioder også rigtig meget. Efter de seneste par hjemmefarvninger, har jeg dog fældet utrolig meget og er derfor også blevet overbevist om at det er noget rigtigt skidt med alle de kemikalier og halløj!

  Jeg prøvede derfor Sanotint hårfarve, som er baseret på urter og det er et mærke som jeg sagtens kan anbefale. Den virkede meget mild mod både hår og hovedbund - og jeg synes egentlig også at farveresultatet blev "mildere" end hvad jeg er vant til. I virkeligheden gav det nok et mere naturligt look, hvilket jeg også gætter på at du vil være interesseret i.

  Du kan i hvert fald se nærmere på det her: http://www.ren-velvaereshop.dk/haarpleje-202/sanotint-haarfarve-506/

  SvarSlet
 2. Jeg så nogle i Kvickly som skulle indeholde mindre ammoniak og hårfarverne ser, i hvert fald på pakkerne, meget naturlige ud (måske FOR naturligt for nogen). Jeg har ikke undersøgt indeholdet af alle de stoffer du nævner, men det kunne være en idé at kigge forbi (:

  - www.blogalahelene.blogspot.com

  SvarSlet
 3. Mia: Tak for forslaget. Desværre kan jeg ikke finde en direkte indgrediensliste, men som jeg kan læse det indeholder classicudgaven pPD som er meget allergifremkaldende. Det gør lightudgaven dog ikke. Derudover ser det også lidt ud som det indeholder resorcinol (da de nævner det her) som er hormonforstyrrende. Man skal virkelig være kritisk overfor firmaer skriver, at ting er naturlige, for de bruger det med alt.

  Helene: det skulle være jeg skulle kigge på det, når jeg kommer i kvickly igen. Men som jeg skriver til Mia, så er ordet naturlig ikke meget værd i den branche.

  - Vibeke

  SvarSlet
 4. Jeg bruger også Sanotint, og er meget tilfreds med det.. Men ja, det indeholder jo nok en del skadelige stoffer, men har haft farvet mit hår i 9 år nu, og det har aldrig været så sundt og lækkert som nu hvor jeg bruger Sanotint. :-)

  SvarSlet
 5. Jeg er præcis ligeså fesen som dig mht. mit hår. Jeg har aldrig farvet eller afbleget det og overvejer nu på X antal år pandehår.

  Hver gang jeg skal til frisør tænker jeg, at NU skal det være med i hvert fald væsentlig kortere hår og måske pandehår. Hver gang ender det med max. 10-15 cm og etager. Dvs. mere eller mindre som jeg plejer...

  Følger spændt med i jagten på den ikke-farlige hårfarve, for min bliver jo altså en smule kedelig om vinteren.

  SvarSlet
 6. S: Jeg er glad for, du ikke har haft nogle problemer , men derfor er det jo stadig et hormonforstyrrende stof i og allergi kan godt komme efter mange års brug.

  Mette: Jeg har faktisk farvet mit hår, da jeg var yngre. Første gang var det lilla striber (jeg var 14år). Og to andre gange har jeg haft skyllefarve i, men det er nok 6 år siden.

  Hehe, jeg tror bare det lige pludselig gik op for mig, hvor fjollet det er at spekulere over det i flere år. Og ja vinteren gør intet for håret. Det ender sikkert med, at jeg står og skyller mit hår med kaffe hver dag ;)

  - Vibeke

  SvarSlet
 7. Hej Vibeke.
  Jeg ville bare lige sige, at jeg synes det er rigtig lækkert at du tager problemstillingen med hårfarve op, for det er sjældent noget folk tænker to gange over, og slet ikke hvis der står "naturlig" på pakken.
  Jeg har arbejdet en del med hormonforstyrrende stoffer tilbage i gymnasiet, og det er desværre ikke noget folk er ret opmærksomme på (og heller ikke rigtig noget EU gider gøre noget ved), selvom det er noget ækelt stads.
  Maya

  SvarSlet
 8. Maya: Tak :) Naturlig er altså et slemt ord, det kan bruges af alle og siger ikke noget om hvor sundt det er. Jeg synes, det er svært at finde rundt i det hele, men stoffer hvor det ligefrem er påvist hormonforstyrrende, det kan jeg kun holde mig fra.

  - Vibeke

  SvarSlet
 9. Jeg synes altså også det er noget mærkeligt noget, at de hormonforstyrrende stoffer er fuldstændig lovlige.. For selv om det står på pakken at der er et eller andet stof i, så er det desværre de færreste der liiiige kan navnene på de skadelige stoffer på rygraden.

  Og det er jo ikke engang kun hårfarve det handler om, make-up og hudpleje er også propfyldt med "slemme sager". Jeg ved godt jeg gentager mig selv nu, jeg synes bare det er rigtig lækkert at der er en blogger der tager den slags op, for det bliver sgu nemt lidt naivt det hele.

  SvarSlet
 10. Maya: Netop, det er meget fint der skal stå på pakken, at den indeholder resorcinol, men jeg lærte først, hvad det var forleden, fordi jeg aktivt søgte information. Og ja, de er over det hele. Igen tak, men jeg kan jo lige så godt dele de ting, jeg finder.

  - Vibeke

  SvarSlet
 11. jeg overvejer selv at farve hår, og har netop kigget på Logona.
  Hvis du nu fandt på at bruge logona, kunne du så ikke lave en "anmeldese" af produktet?(:

  SvarSlet
 12. Jeg har brugt logona, godt nok i en meget rød udgave, jeg har dog ingen allergier, så jeg ved ikke hvor mild den er, men den holder for sure farven, og blegner ikke som jeg har hørt nogle henna'er gør, og den kan ikke affarves igen. Selv er jeg ved at udgro mit, men den kan klart anbefales!

  SvarSlet
 13. Maria: Det skal jeg nok.

  Hennahåret: Tak for anmeldelse, så skal jeg helt sikkert ikke for langt væk fra min egen farve.

  - Vibeke

  SvarSlet
 14. Hej
  Jeg har også været forbi sanotint og fik en mild allergisk reaktion for første gang i de 9 år jeg har dækket mine grå hår, synets også det lugtede stærkt, jo nok pga, resorcinol. Farven var flot imidlertid, men det hjælper jo ikks så meget. Så jeg røg tilbage hos frisør ZENZ, der umiddelbart oplyser, at deres farver ikke indeholder noget kemi..., men det er en dyr affære hver måned.I søndags prøvede jeg imidlertid Tint of nature, der ikke indeholder parabener eller resorcinol, men derimod lidt Ppd. den lugtede ikke og kradsede heller ikke min hovedbund og farven dækker rigtigt godt. Venligst, øko-pigen.

  SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.