Sider


søndag den 14. november 2010

Er vi stadig for billige?

For lidt over en måned siden fik jeg en mail fra Trine (find hendes blog her), der havde læst mit gamle indlæg 'Er vi for billige?', desværre havde hun læst det lidt for sent og sidder nu tilbage med følelsen af at være blevet udnyttet. Jeg kan godt forstå hende, og vi blev derfor enige om, at jeg kunne fortælle om hendes historie her på bloggen. Hvis du ikke orker at læse det hele, så læs i det mindste det sidste afsnit.

Tilbage i april 2009 fik jeg et tilbud om at blogge for Bazar online, nogle læsere kan måske huske mit indlæg om sagen, det kan læses her, og ellers kan jeg fortælle, at jeg ikke ville arbejde gratis og skrive artikler(det kaldte de det selv) for en stor virksomhed som Aller, der står bag Bazar, og de ville ikke på nogen måde betale for indlæg. Jeg kunne blive inviteret med til events/biografen og få gaver/produktprøver mm, og så ville jeg kunne linke til min egen blog, hvilket jo ville give nogle læsere. Det sagde jeg som sagt nej tak til.

Men det gjorde Trine ikke. Hun blev blogger for Bazar sammen en anden efter at have deltaget en konkurrence om det selv samme. Hun tog hele vejen til København for at snakke med Bazar. Til samtalen fik hun at vide, at at de ville blive belønnet med gaver og blive inviteret med til diverse events, og hvis det gik godt, kunne de blive ansat med løn efter prøveperioden. Bazar skulle nok være flinke med at sende gaver.

Trine gik i gang med at blogge for Bazar, emnerne bestemte Bazar, det var altså indlæg på bestilling, men selvom Trine udførte et stykke arbejde for dem, væltede hun sig ikke gaver og invitationer. Hun fik en goodiebag ved mødet i Kbh med et par Bazarblade, en dvd og noget neglehalløj. Udover det fik hun Bazar tilsendt en enkel gang, for som de skrev "så sender vi desværre ikke bladet gratis til freelance-journalister", hun modtog på det halve år, hun bloggede, det førnævnte blad, biografbilletter til én film og en bog af Maria Hirse, og så blev hun inviteret til to events under modeugen, hvor det ene var åbent for alle og hun skulle selv stå for transporten til København. Det var det. Ikke en gang et abonnement på Bazar fik hun, fordi hun var freelancejournalist, men freelancejournalister plejer altså at få penge for deres arbejde! (ja lige lidt af min harme)

Eftersom Trine var blevet stillet i sigte, at der skulle komme gaver som belønning og muligvis også løn, skriver hun til Bazar for at høre lidt mere om, hvornår prøveperioden er ovre. Hun fik ikke noget svar første gang, så hun skrev igen og så fik en mail om, at nu skulle der pludselig laves om på Bazaronline (de kunne ikke komme ind på hvorfor), og de kun kunne beholde den ene af de to (gratis) modebloggere, hvor det ikke blev Trine, for den anden blogger havde ikke bedt om løn for sit arbejde. Og så var det ellers farvel og tak.

Og det var så Trines historie. Man kunne måske sige, at der var hendes egen skyld, og hun bare kunne have sagt nej fra starten, men sådan er den virkelige verden jo ikke, selvom jeg har skrevet et super kritisk indlæg om Bazar, så nåede jeg jo at overveje at sige ja inden. Som lille blogger, hvor blogging bare er en hobby, så føles det som en en stor ting, når en større virksomhed henvender sig til én, det har de fleste bloggere nok følt en gang eller to.  Det er rigtig svært at sætte en pris på, det vi laver, det er jo bare for sjov, og man er jo bare en glad lille amatør, og det ved firmaerne udmærket godt, når de henvender sig til bloggerne, og der er masser af bloggere, så hvis den ene siger nej, så prøver de en anden. Så snart Trine (eller jeg for den sags skyld) begyndte at stille krav, så er det ud af vagten. Det her er en opfordring til for det første at være meget kritisk, når firmaer henvender sig om samarbejde, og for det andet at stille krav. Tænk lidt mere over hvilket slags arbejde du udfører, og hvad firmaet får ud af din arbejdskraft i forhold til, hvad du får fra dem, det skal jo helst være lige (eller til din fordel). Og hvis de så siger nej? Så nyd at blogging er din hobby, og at du kan bryste dig af at være uafhægig og mere værd! Din blog bliver jo ikke bedre af, at du bliver udnyttet af et stort firma(eller lille), og det er ikke sjovt at sidde som Trine med dårlig smag i bunden bagefter. Og så vil jeg til sidst konstatere, at dette var mit andet indlæg om Bazar og udnyttelse af bloggere. Jeg havde ikke forventet, at jeg skulle skrive nummer to, men jeg skriver gerne et tredje, hvis det bliver nødvendigt.

18 kommentarer:

  1. Hep! Jeg synes det er fedt at du tager dig tiden til at skrive de her indlæg.

    Jeg er selv blevet spurgt af bladet frisørfaget, om de måtte bruge mine indlæg, med billetter til hårmesser som "løn". Det sagde jeg klart nej til, fordi jeg ikke arbejder gratis, både for min egen skyld, men også fordi jeg synes man et eller andet sted bør have en dårlig smag i munden overfor de journalister, som man tager arbejdet fra, ved at gøre det.

    SvarSlet
  2. Det er godt nok groft. Fedt du bringer det op. Blogging er stadig et forholdsvist nyt medie, og der er mange om buddet, så det er nemt for virksomhederne at udnytte.

    /Mette

    SvarSlet
  3. Synes det er dejligt at det bliver taget op.. Det er fedt at der bliver skabt debat om det :-)

    SvarSlet
  4. Hold da op, hvor svinet! Fedt at du tager det op Vibeke. For det kan da ikke være rigtigt at fordi man ønsker at blive modeblogger på et anerkendt modeblad, at man så bliver udnyttet og løjet for!

    /June
    pixeleret.blogspot.com

    SvarSlet
  5. Denne historie med Bazar forbavser mig hver gang. Findes der mon andre magasiner, der gør brug af den metode med at bruge bloggeren som freelanceren mod et link? Uden at jeg på nogen måde har belæg for at udtale mig om det, så er det mit indtryk, at de bloggere, der er hostet af andre magasiners websites dog bliver lønnet. As it should be.

    SvarSlet
  6. Først og fremmest så synes jeg det er flot at Trine ville fortælle sin historie.

    Betina: Tak. Det er vel også en slags loyalitet overfor andre bloggere? Fedt at du sagde nej.

    Mette: Netop, derfor er det også vigtigt at vi bloggere snakker om det.

    K: ja, og vigtigt :)

    June: nej nemlig. Men i modebranchen er der faktisk en del der arbejder gratis, men som blogger synes jeg ikke, det skal overføres til os også.

    Tina: lige præcis, og så skal man være lidt grådig ;)

    Ann-Sophie: Jeg ved det faktisk ikke, der er jo ikke så meget åbenhed om det... Trine fik faktisk ikke engang et link til sin blog :(

    - Vibeke

    SvarSlet
  7. jeg synes, det er super godt at ud tager det op. :)

    SvarSlet
  8. Igen må jeg sige du har lavet et rigtig fedt indlæg! Jeg synes det er virkelig godt at du er kritisk og tør at stille dig imod strømmen i episoder som denne, det er der nemlig ikke mange bloggere der gør...
    - Linette

    www.linettescloset.wordpress.com

    SvarSlet
  9. Hej alle :)
    Det er rigtigt dejligt at se jeres kommentarer herinde og høre at det ikke kun er mig der synes alt det her har været dybt unfair og surt.
    Og tak til Vibeke for det fede indlæg! :)
    Glæder mig til at følge med i debatten.

    Trine

    SvarSlet
  10. Ann-Sophie (og andre)

    Ja, der er andre der gør det samme. Jeg blev i sin tid kontaktet af The Copenhagen Post, en engelsk-sproget avis, om jeg vil skrive en "mad-blog" for dem. Smigret som jeg var, sagde jeg ja. Det var gratis, men med mulighed for betaling hen ad vejen. Der gik over et halvt år, hvor jeg leverede 2-3 blogs med madopskrifter plus det tilhørende tekst om løst og fast, inden de begyndte at give mig 100 kroner for hver. HUNDREDE KRONER! For et par timers skrivearbejde, plus madlavning inklusiv udgifter til råvarer. Flot. Efter et år sagde jeg stop, mest fordi, at redaktørens tone for usædvanlig brysk over for mig på de fælles emails han sendte ud til mig og de andre gratis skribenter som bladet har. "Husk nu britisk anførelsestegn!""Husk kommatering!""Vær mere original!" Ærlig talt - beggars can't be choosers. Jeg sagde stop.

    Og så ringede jeg ellers til juristen på DJF, og lod dem vide, at en københavnsk AVIS udnyttede gratis og ellers billigt arbejdskraft, som jeg skynes skulle i lys, som alle andre der udnytter f.eks billig håndværkere fra Polen. Det kan jo ikke passe.

    Man kan sige, at noge går i ulønnet praktik på nogenlunde samme vilkår, så hvis man bare er interesseret i at føje noget arbejde til sit cv er det jo glimrende, men på den anden side af det blevet en dårlig vane og rent ud sagt, groft udnyttelse.

    Min 5-øre :)

    SvarSlet
  11. Undskyld, jeg mente, at jeg leverede 2-3 blogs om måneden!

    SvarSlet
  12. Tak for de søde ord. Og tak til Trine der ville dele sin historie :)

    Jennie: hold da op en omgang. Tak fordi du fortæller om det. Det er altså utroligt, at det skal være sådan. Hørte du fra DJF? Jeg synes nemlig egentlig også de måtte en interesse i det.

    - Vibeke

    SvarSlet
  13. Vibeke - ja, juristen svarede tilbage, at de sådan set ikke kunne hjælpe mig, da jeg nu engang ikke var medlem. Helt fair synes jeg. De var dog meget glad for at jeg kontaktede dem, og vil holde øje. Vel lidt sammenligneligt med når byggebranchen får en anmeldelse om udnyttelse af billig arbejdskræft. Jeg tog den så videre, og sendte en hel smøre til redaktøren på avisen. Om at man i det mindste kunne tale pænt til dem man nu engang fik til at arbejde gratis, og at jeg havde ladet DJF vide, at de lod ikke-betalte skribenter om at udfylde de fleste sider af deres avis. De sider der vel at mærke ikke allerede var skrevet af Ritzau. Fik sjovt nok ingen svar fra ham.

    SvarSlet
  14. Jennie: det var også sådan noget jeg havde tænkt. Det er jo heller ikke så godt deres medlemmer (sådan en er der her i hustanden) at der er gratis/underbetalt arbejdkraft i deres branche. Nu må vi se, hvad der sker, jeg tror ikke, jeg er helt færdig med det her emne.

    - Vibeke

    SvarSlet
  15. Vibeke - det var måske en idé at skrive en mail til fagbladet Journalisten om emnet. Med alle de arbejdsløse nyuddannede og freelancere kan jeg kun tænke mig, at det er noget de vil til livs. Og så handler det om at begynde at samle på historierne, som du nu er godt i gang med :)

    SvarSlet
  16. Wow er lidt i chok over den historie...! Og så er det virkelig dumt af Bazar, da et godt image er alfa omega for et hvert brand og ved at behandle en blogger så dårligt, ender den 'dårlige historie' i 'cyber space' - lige til deres målgruppe....så dumt!

    SvarSlet
  17. Sidsel: Ja, det er ikke særlig flatterende, men Aller har tidligere haft en del problemer med freelance journalister og journalistforbundet, så måske skulle man bare holde sig fra dem.

    - Vibeke

    SvarSlet
  18. godt indlæg. Desværre er både mediebranchen (forlag, PRbureauer og generelt PR/Marketingsafdelinger i virksomheder), men også modebranchen generelt alt for gode til at udnytte gratis arbejdskraft. Her som du fortæller om gratis indlæg, men også som PR og marketingsmedarbejder. Her kaldes de blot ”praktikanter”. Disse praktikanter bliver ansat med et ansvarsområde der normalt ville ligge hos en assistent eller koordinator - altså en aflønnet stilling der nu bliver besat af en ulønnet. Det er desværre et stort problem, som jeg ved DJF er obs på. Den eneste måde man kan ændre denne tendens er at gøre som Vibeke. Sige nej. Siger alle nej - jamen... så er det problem lukket og slukket.

    SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.