lørdag den 4. april 2009

Shopperegler

Jeg har en hel del regler, når det gælder shopping. De har to hovedformål: det ene er, at jeg ikke køber for meget, og det andet er, at jeg ikke laver feljkøb. Det er et lidt langt indlæg, men du kan jo bare læse det med fed og kursiv. Mange af dem virker simple, men det kræver jo, at man husker dem, når man shopper.

Hvis vi starter med fejlkøbene, er der den gyldne regel, der siger

Er du i tvivl så er du slet ikke i tvivl.

Hvis jeg ikke helt kan beslutte mig, er det fordi, der er noget ved tøjet, som ikke helt er somskal være. Det er stadig meget fint, men der er noget de genere mig, og dermed vil jeg ikke få brugt det stykke tøj, jeg overvejer, og så kan man lige så godt spare de penge.

Min anden regel er

Passer det sammen med resten derhjemme?

Når jeg står i butikken, så skal jeg kunne se nogle outfits, hvor det stykke tøj indgår i. Ellers får jeg det ikke brugt. Denne regel gælder selvfølgelig ikke, hvis man er parat til at købe en ny garderobe, for at få den nye ting til at passe ind, men det er sjældent man står i den situation.

Det sidste råd er ret praktisk

Gider du vaske det i hånden hver gang?

Ja, det dækker jo over vaskeanvisningen, hvis det skal håndvaskes eller på renseri, køber jeg det simpelthen ikke. Jeg får det andrig brugt, jeg gider simpelthen ikke at stå og vaske det i hånden.

Og så er der faktisk et til

Klæder det dig?

Det lyder lidt fjollet, men man kan nå at få overbevist sig om mange ting i prøverummet, men hvis jeg får topmave eller muffineffekt i det i prøverummet, så får jeg det altså også derhjemme.

Og så er der de andre regler, der skal forindre, at jeg køber for meget tøj. Dette er ret vigtigt, for jeg har ikke særlig mange penge, og det er altså ærgeligt at have brugt 300kr på noget lækkert, hvis man kunne have brugt det på noget meget lækket. Den første regel har en to undtagelser ellers ville jeg næsten aldrig købe noget som helst.

Har jeg brug for det?
Det er jo op til mig selv og vurdere, om jeg virkelig mangler noget. Men jeg plejer at spørge mig selv: "har jeg brug for det". Det kræver selvfølgelig at man er ærlig overfor sig selv, men det bliver man bedre til med tiden. Hvis jeg kan sige ja uden at lyve for mig selv, køber jeg det. Offest må jeg svare nej. Det er her undtagelserne kommer ind.

- Hvis det er noget, jeg virkelig godt vil have, og jeg har tænkt på det længe, og det er nu eller aldrig. Altså køb, hvor det er noget jeg virkelig ønsker mig, og jeg ikke kan vente, for så er det væk, så må jeg gerne købe det.

- Anden undtagelse gælder gode tilbud. Hvis noget jeg godt vil have, er sat meget ned, men det gælder kun, hvis det er noget, jeg før har overvejet at købe, eller det er et helt fantastisk tilbud. Her har jeg faktisk også en 100 kroners grænse, det skal koste under 100kr, hvis jeg ikke har overvejet det før.

Det er faktisk rigtig en god idé når det gælder H&M, sidst de havde udsalg, fik jeg flere af de ting, jeg havde luret på med 70-85% rabat. bl.a. et tøklæde, der havde kostet 80kr, det fik jeg til en tyver, en kloje (mørkeblå med en skulder) kostede før 180kr, den fik jeg til 27,50kr og sådan var der flere ting. Det er selvfølgelig alle ting, der ikke opfylder reglen eller undtagelse nr 1.

Nogle gange slår hjernen fra, og man glemmer alle regler, her er det vigtigt at holde fast i en enkel regel:

Lad vær med at panikkøbe!

Der er noget, jeg før har været godt til. Det sker oftest, når der er udsalg, eller når jeg har besluttet mig for, at jeg gerne må købe noget, men ikke kan finde noget jeg godt kan lide. Det kan også ske, at jeg er under tidspres, som i London hvor jeg havde 18min shopping. Jeg er begyndt at klynge mig fast til denne regel, og den har reddet mig for den del dumme køb.

Sidst men ikke mindst er der H&M-reglen, man kan også bruge den andre steder, men de har en fin returpolitik.

Har jeg ikke brugt det inden de 30 dage ryger det retur.

Det har selvfølgelig også nogle undtagelser, fx hvis det sæsonbetonet, jeg render ikke rundt i sandaler i februar, eller lign hvor man ikke har en jordisk chancen for at bruge det inden for 30 dage.

Har du nogle gode shopperegler?

7 kommentarer:

 1. Kære Vibeke,

  1.000 1.000 tak for indføringen i dine shopperegler - god inspiration. Faktisk benytter jeg mig selv af nogenlunde samme regler; den eneste, hvor det af og til kniber er den der med tvivlen, for jeg er ALTID i tvivl (om alt i øvrigt, ikke bare om shopping). Jeg er typen, der er bange for, at der dukker noget bedre op, og at jeg går glip af noget - læg dertil at jeg er MEGET kræsen, og det bliver næsten umuligt for mig at shoppe. Ja, faktisk går jeg igennem lange perioder, hvor jeg er så lammet af shoppetvivl, at jeg slet ingenting køber. Og det er selvfølgelig billigt, men det giver mig jo ikke den garderobe, jeg ønsker mig....

  Jeg tror faktisk, at min store udfordring er at lære at gå på kompromis og springe ud i det ind i mellem - også selvom tingene ikke er 100 % perfekt (for let's face it: Det er der næsten ingenting, der er....)

  Jeg er iøvrigt meget glad for at læse om en, der er en fornuftig shopper. Jeg synes alt for ofte, at modeblade / chicklit / vores kultur opfordrer til ubegrænset forbrug, og det er skønt at læse om en, der shopper BÅDE med hovedet og med pengepungen - og som stadig har god stil! Thumbs up til dig, og tak for en meget, meget inspirerende blog!

  Mvh
  Mette

  SvarSlet
 2. Dit indlæg rammer mine shopperegler perfekt! Det evige spørgsmål: Har jeg brug for det? Jeg ved altid hvad jeg mangler i min klædeskab. Mine lyster kommer altid bagefter.. Jeg skrev engang for længe siden et indlæg om shopperegler og jeg tror faktisk at du var så sød at svare på det indlæg. Kan du huske det? :)

  SvarSlet
 3. @Mette: Mange tak for de fine ord, det varmer rigtig meget.

  Jeg har selv nogle gange følelsen af, at ikke en eneste designer/tøjkæde har lavet det, jeg står og mangler, også selvom det bare er et par sorte støvler. Før i tiden var jeg meget tvivl, men det var fordi, jeg ikke rigtig havde fundet mig selv rent stilmæssig, det har jeg nu, og det gør det meget nemmere.

  Det lyder som om, der ikke er andet at gøre for dig end at kaste dig ud i det, for nej det er næsten aldrig perfekt. Og så skal der altså også være plads til et enkelt fejlkøb en gang i mellem, vi er kun mennesker :)

  @Kia: Hvor sjovt, jeg havde helt glemt det, men jo, det var det her :) Og jeg fik en blog selv ;)

  - Vibeke

  SvarSlet
 4. Jeg tænker tit "Ville jeg have lyst til at have den på i morgen?" Kommer selvfølgelig an på, hvad man skal næste dag, men er alligevel meget god i nogle situationer.
  Meget fin blog, du har :)

  SvarSlet
 5. @ Anonym: Godt tip, det kan helt sikkert bruges! Tak skal du have :)

  SvarSlet
 6. Jeg havde i sidste måned købt en blomstret kjole med tyl indenunder og da vejret jo naturligvis ikke har været klar til at lufte den. Den har så hængt i skabet med prismærke, men 2 dage inden 30dages reglen for at returnere til H&M der ser jeg præcis samme kjole i min str. til halvpris. Jamen så var der ikke andet end at gøre at købe den jeg så med det samme også for dagen efter at kommme tilbage med den jeg havde derhjemme til fuldpris og få alle pengene retur. Der sparede jeg lige 150,- kr for den samme kjole....juhuuu...så var der råd til et leopardbælte i stedet for til 129,- som jeg har tænkt mig at bruge dertil.

  Så mit råd er at hvis tøjet ikke er i brug lad vær med at klippe prismærket af inden og gem din bon.

  SvarSlet
 7. Det er nemlig en rigtig god idé. Og meget aktuelt lige nu, da H&M jo har 50% på mange ting fra på næste torsdag.

  - Vibeke

  SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.