fredag den 11. december 2009

Kort om skjult reklame

Jeg tror altså, der er brug for at snakke lidt om skjult reklame. Selvom det er blevet diskuteret rundt omkring, er der nok også nogle deruder, som slet ikke har tænkt over begrebet før. Det er ikke en diskussion men ren oplysning.
 • Skjult reklame er ulovligt.

 • Modtager og omtaler du en produkt på din blog, så skal du gøre opmærksom på, at det er noget du har modtaget fra firmaet, også selvom du ikke er tvunget til at skrive positivt om produktet. Dette kan fx gøres ved at skrive "annonce" eller skrive at du har fået produktet gratis fra firmaet. Ellers er det skjult reklame.

 • Forbrugerombudsmandens har lavet en vejledning om reklameindentifikation her, som man nok bør læse, hvis man modtager gaver fra firmaer.

 • Forskellige sager hos Forbrugerombudsmanden med skjult reklame kan findes her

25 kommentarer:

 1. Helt enig! :). Og glem ikke at det er hamrende unfair overfor sine læsere, som man jo i øvrigt kan takke for at diverse pr. firmaer overhovedet er interesseret i ens blog:)

  Susie
  www.stylemeupplease.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Fint indlæg - et emne, der efter min mening er brug for info & opmærksomhed omkring.

  /Mette

  SvarSlet
 3. Godt indlæg. Jeg har faktisk et draft om lidt det samme liggende som kladde på min blog. Har bare ikke fået gjort det færdigt endnu. Det virker ganske rigtig som om, mange ikke ved, at skjult reklame er ulovligt. Både bloggere og læsere. Mere fokus på det, tak!

  /Maria

  SvarSlet
 4. Susie: du helt ret, her indlæg blev (næsten) uden holdninger. Så kan man jo tage den etiske debat ved siden af.

  Mette: tak!

  Maria: jeg har også forsøgt flere gange, det er lidt svært, men jeg synes bare det skulle ud, så det blev lige i punktform ;) Vi må jo bare lave nogle indlæg og debatter.

  - Vibeke

  SvarSlet
 5. Jeg kryber lige til korset og indrømmer jeg allerede har copycat´et lidt - fordi jeg fandt ud af forbrugerombudsmanden i en sag har udtalt sig, netop om skjult reklame på blogs.

  /Mette

  SvarSlet
 6. Mette: Det lyder godt! Den med anmeld en hjemmeide...?

  - Vibeke

  SvarSlet
 7. ...eller et produkt i din blog og modtag et vederlag". Ja :-)

  SvarSlet
 8. Ja, jeg så også dit indlæg nu ;)

  SvarSlet
 9. Godt indlæg Vibeke. Det her er jo ren jura og ikke så meget til diskussion som det har været på nogle blogs. Giver vist en del bloggere noget at tænke om.

  SvarSlet
 10. Gælder den sag med bloggen ikke kun ved betaling? Og hvis man bare modtager et produkt og intet andet så er det vel ikke det man kan anse som betaling? Eller misforstår jeg det helt :)

  SvarSlet
 11. Camilla: tak.

  rijaH: jeg blev også i tvivl, men jeg har ringet og snakket med nogen fra forbrugerombudsmanden i dag, og der fik jeg det at vide, som jeg har skrevet.

  - Vibeke

  SvarSlet
 12. Okay så synes bare ikke de har skrevet det særlig tydeligt i deres sag der. Når jeg læser det og ser ordet betaling så ser jeg det klart som hvis du får penge for det. Ikke bare ved at modtage et produkt..

  SvarSlet
 13. Jeg giver dig ret i, at det ikke er særlig tydeligt. Det var derfor jeg ringede til dem - jeg havde mailet først, men der fik jeg bare nogle links bl.a. det du taler om.

  - Vibke

  SvarSlet
 14. Hejhej,

  Skjult reklame er nederen og total ulovligt, men jeg synes altså at modeblogging og produkter er en gråzone..

  Og så en anden ting; Hvem er alle de bloggere, som ingen vil nævne navnene på? Jeg synes det er enormt usympatisk at skyde efter andre bloggere hele tiden uden rigtigt at nævne konkret situationer eller blogge.

  Kia.

  SvarSlet
 15. Lige en præcisering:

  Jeg eftersøger eksempler og konkrete situationer. Det skaber nemlig en enormt dårlig stemning at nogle af jer pudser glorien og skyder efter "de andre".. Hvad er problemet? Hvornår har du oplevet skjult reklame? Hvem gør det? Jeg tror at der er mange af jer der bliver overraskede.

  :)
  Kia.

  SvarSlet
 16. Kia: Når jeg skriver bloggere, så har jeg snakket med bloggere der ikke var klar over, det var noget man skulle tænke over, måske fordi de endnu ikke havde modtaget noget. Det er ikke nogen form for beskyldning bare en konstatereing at ikke alle tænker over det.

  Jeg har faktisk set skjult reklame, jeg henvendte mig til bloggeren, som slet ikke havde tænkt på, at det var skjult reklame og så blev det fjernet. Jeg ser dog ikke nogen grund til at skrive, hvem det var her, for som sagt var skjult reklame ikke hensigten fra hendes side.

  Jeg tror det er meget få bloggere, der med vilje laver skjult reklame, hvis nogen som helst. Det her indlæg er ment som oplysning, så bliggere tænker over deres handlinger - også for at de ikke skal komme i klemme.

  - Vibeke

  SvarSlet
 17. Ok, nu mente jeg heller ikke så meget dit indlæg, men de dertilhørende kommentarer.

  Sådan som jeg læser sagen om skjult reklame på blogs, så er det hvis man får penge for at skrive om en produkt. Men ikke hvis man modtager f.eks en taske? Eller hvad?

  I tilfældet med en gratis taske, er det vel egne etiske regler og moral der kommer ind i billedet? Skal man oplyse det er en gave? Jeg gør og lægger aldrig skjul på det, når jeg modtager noget. Men ville det være ulovligt hvis jeg bare lod være?

  :)

  SvarSlet
 18. Altså jeg snakkede med nogen indenfor forbrugerombudsmanden (som jo tager sig af sager om skjult reklame) og hun sagde at det var skjult reklame, hvis man ikke nævner at tasken er en man har fået eller skrive annonce. Jeg var netop i tvivl om dette.

  Jeg vil forresten ikke afvise at man kan finde "skjult misundelse" i nogle af de her debatter.

  - Vibeke

  SvarSlet
 19. Hej Kia,

  Jeg er lidt i tvivl om det er mig, du mener ?

  Jeg har ikke nogen bestemt person/blog i tankerne. Det er jo ikke sådan at jeg hver gang folk skriver om noget, tænker "det har de nok fået gratis". Slet ikke.

  Jeg mener bare det er vigtigt at være opmærksom på reglerne på området.

  Jeg mener at "vederlag" må fortolkes som omfattende vederlag i form af produkter - og som jeg forstår det, er det også det svar Vibeke har fået ved forbrugerombudsmanden.

  /Mette

  SvarSlet
 20. Thumbs up for det indlæg Vibeke! Og godt at få præciseret at "betalingen" også gælder fx tasker eller shampoo. Man har indimellem haft fornemmelsen af, at inglæd var affødt af gaver fra webshops, firmaer etc, og det ville være rart om det blev nævnt først, at det er tilfældet.

  SvarSlet
 21. Der skulle så stå "indlæg" - det var iPhonen, der ikke makkede ret. ;-)

  SvarSlet
 22. Kristine,

  Jooo, og det er der jo også rigtig mange bloggere der gør opmærksom på. Jeg gør og har altid gjort det også før al denne debat. Mest fordi jeg gerne ville være åben og troværdig overfor mine læsere.

  SvarSlet
 23. Kia, du efterlyser specifikke eksempler/navne, og jeg kan da godt give dig én/et eksempel som jeg er faldet over: Trés Chic Clique med indlægget om event for Bianco & Hummel.
  Det fremgår ikke af indlægget, at vedkommende har fået et par sneakers for at deltage i eventet, hvilket jeg synes ville være passende.

  Link: http://katrinekrojby.blogspot.com/2009/11/hummel-bianco-special-edition.html

  SvarSlet
 24. Jeg vil også lige præcisere at jeg ikke mener nogen specifikt blogger bare bloggere generelt. Det er jo et emne som ikke har været aktuelt at diskutere før nu, og jeg tror også at der er mange bloggere der ikke i ond tro ikke har nævnt noget at at de havde fået den pågældende ting gratis, men simpelhen fordi de ikke vidste om man skulle eller ej. Derfor synes jeg disse diskussioner om etik/moral contra lovgivningen er nødvendige for at gøre blog verdenen mere gennemskuelig og ikke mindst troværdig. Jeg vil gerne kunne stole på det mine medbloggere skriver, ligesom at jeg gerne vil have at mine læsere kan stole på hvad jeg skriver.

  SvarSlet
 25. Min kommentar ovenfor er udelukkende udtryk for, at jeg går ind for oplysning. Denne debat er netop et fint eksempel på, at der er flere, der ikke ved, at gaver også går ind under definitionen af betaling.

  Jeg er ikke interesseret i at nævne specifikke blogs. Jeg er kun interesseret i, at både bloggere og læsere kender til reglerne på området.

  /Maria

  SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.