lørdag den 18. juli 2009

Discountliv's guide til doven sushi

I går var jeg alene hjemme, da kæresten skulle noget halløj med arbejdet, og så er det oplagt at spise sushi til aftensmad. Samtidig gider jeg sjældent lave mad, hvis jeg kun er mig selv. Det er her doven sushi kommer ind. Altså når man har lyst til sushi men er for doven og flad til at købe noget. Til gengæld er det rimelig nemt og billigt. Det kan sagtens blive pænt og rigtig lækkert, hvis man har tid og overskud, men det tager ikke lang tid at lave, hvis man er lidt sjusket. Nu fik jeg en stor frokost i går, så her er en makirulle:

Du skal bruge
* 1 ark nori tang - købes i supermarked eller asiatisk butik)
* 1 dl grødris - man kan selvfølgelig også bruge sushiris, grødris er bare billigere
* risvinedikke eller hvidvinsedikke - jeg tror endda man kan bruge alm. edikke.
* flormelis
* salt
* bagepapir
* fyld såsom rejer stenbidderrogn røget laks eller hellefisk, agurk, avokado, rød peberfrugt eller hvad du nu kan finde på. Der skal ikke så meget til.

1. Kog risene med 2dl vand - altså dobbelt så meget vand som ris. Der bliver lidt ris i overskud, men så kan man jo kaste sig ud i noget nigiri. Når risene er fårdige skal de køle.
2. Bland edikke flormelis og salt. Jeg gør det bare på slum, men der skal mere sukker end salt i. 3. Blandingen røres i risene lidt af gangen indtil du synes det smager rigtigt. Hellere hold lidt igen.
4. Gør dit fyld klar og skær det ud i passende stykker. I dag brugte jeg en rest agurk og stenbidderrogn (fra fakta til 15kr husk at skylde det eller bliver det bittert).
5. læg et ark tang på bagepapiret (jeg har aldrig fået købt en bambusmåtte...)og fordel risene ud på det som på billedet - gerne pænere. Jeg vil tro at laget er ca. 5mm tykt, men man bliver altså nødt til at prøve sig lidt frem. Less is more.
6. Put fyldet på ligesom billede nr. 2. Pas på du ikke kommer for meget fyld på!
7. Så er der ikke mere at gøre en at rulle. Det skal gøre i et snuptag; hold fast i bagepapir og det stykke tang der er tættest på dig og fold det over, så det lukker af for risene og tangen ligger ovenpå det andet tang, og så fugter man det sidste stykke og ruller makien færdig.
8. Skær enderne af, brug en skarp kniv og rens den efter hver gang. Skær makien en fine skiver og anret.


14 kommentarer:

 1. Årh det ser lækkert ud! Når jeg laver sushi selv plejer jeg dog at være lidt grådig og lave en kæmpeportion - jeg har nemlig erfaret at en lille portion left-over sushi er verdens bedste morgenmad! Især når man som jeg ikke er så god til at spise om morgenen, er det lækkert med noget let som mætter. Og man kan jo godt gemme det natten over når der ikke er rå fisk i :)

  SvarSlet
 2. Smaa ord: Til morgenmad? Det lyder intressant. Bliver tangen ikke mærkelig? Men ja, du har jo ret i, at det er dejlig let. Det kunne være jeg skal prøve det næste gang, jeg har kvalme ;)

  Mia: Det er ihvertfald godt ;)


  - Vibeke

  SvarSlet
 3. Man skal absolut ikke bruge almindelig eddike til at lave sushi med, risvinseddiken har en langt mere afrundet og sød smag, der netop giver sushi-ris den karakteristiske smag :)

  Har aldrig prøvet at lave sushi med stenbidderrogn, er det godt?

  SvarSlet
 4. Dette indlæg er jo intet mindre end GENIALT! Jeg sukker altid efter sushi når jeg ser det, og 5 minutter efter jeg læste det (igår) spurgte min mor hvad jeg kunne tænke mig til aftensmad. "ehm.. sushi?" og sushi blev det, dog færdigkøbt. Men mens vi spiste aftalte vi dog at vi skulle prøve at lave det selv snart - og her kom dit indlæg jo igen ind i billedet. Tusind tak! Jeg troede det var utrolig kompliceret at lave nemlig (:

  SvarSlet
 5. En enkelt nat i køleskabet plejer den godt at kunne overleve - det er selvfølgelig ikke helt den samme lækre sushi som aftenen før, men for mig slår det i hvert fald alle morgenmadsprodukter med adskillige længder alligevel :)

  SvarSlet
 6. ps: ...jeg tror måske også jeg skal have sushi i aften. jeg kan næsten ikke lade være nu

  SvarSlet
 7. Sara: jeg har godt nok ikke selv prøvet med alm. eddike men fået at vide at det godt kan bruges i en snæver vending. Hvidvinseddike fungere dog fint.
  Stenbidderrogn kan sagtens bruges, nogle gange bruger jeg det som pynt. Men altså det var bare det billige fra fakta, så det skal skyldes, for ellers har det en bitter smag.

  Helene: Det er nemlig ikke så svært. Det sværeste er at få rullet makien, men det lærer man hurtigt. God fornøjelse.

  Smaa Ord: Det har du nok ret i ;)

  - Vibeke

  SvarSlet
 8. Mange tak (: Er det fordi det er svært ikke at få viklet tangen ind i rullen?


  http://blogalahelene.blogspot.com/

  SvarSlet
 9. Hov, jeg havde vist ikke lige set, du havde skrevet igen. Det svære er, at man ikke må tøve for går det hele i smadder. Det skal gøres i et snuptag. Prøv det, det bliver ikke perfekt første gang, men det er sjovt :)

  - Vibeke

  SvarSlet
 10. Du har vel ikke et ca. bud på blandingsforholdet mellem salt/eddike/flormelis? Synes ikke jeg kan få det helt rigtig :)

  SvarSlet
 11. Betina:
  2 tsk flormelis
  1/4 tsk salt
  2½ spsk riseddike

  Lad være med at hælde det hele i til at starte med.

  - Vibeke

  SvarSlet

BILLEDER/PICTURES

Medmindre andet er angivet tilhører billederne på denne blog mig. Billeder jeg ikke selv har taget bliver krediteret i relevante indlæg. Har jeg lånt et billede fra dig, som du ikke vil have jeg bruger, så send en mail. Hvis du låner billeder fra denne blog, så vær venlig at krediter

Unless else is stated the pictures belong to me. The pictures that do not belong to me will be credited in the relevant post . If you do not want me to use a picture that belongs to you, please send a email. If you borrow pictures from this blog, please credit.